Konzervace masa jako technika přežití sahá až do starověku.

Domorodé obyvatelé jižní Afriky , jako je Khoikhoi, konzervovali maso nakrájením na proužky, uzdravením solí a pověšením.

Evropští námořníci konzervovali maso na své dlouhé cesty zpracováním masa ve slané vodě. Evropští osadníci (nizozemští, němečtí, francouzští), kteří přišli do jižní Afriky na počátku 17. století, použili ocet v procesu nakládání  a také dusičnan draselný.

Dusičnan draselný - ledovcová sůl zabíjí Clostridium botulinum , smrtící bakterii, která způsobuje botulismus.  Koření představená holandským biltongem zahrnují pepř , koriandr a hřebíček. V lednu 2017 zveřejnila výzkumná skupina na Interiér University of Beira v Portugalsku studii o antimikrobiálních vlastnostech koriandrového oleje (koriandr je jedním z hlavních koření v nejzákladnějších recepturách biltongu) proti 12 bakteriálním kmenům a zjistila, že 10 z 12 kmenů bakterií bylo usmrceno při relativně mírné koncentraci oleje z koriandru (1,6%). U dvou kmenů, které nebyly účinně usmrceny, Bacillus cereus a Enterococcus faecalis , koriandrový olej významně snížil jejich růst.

Potřeba konzervování potravin v Jižní Africe byla naléhavá.

Vytváření stád hospodářských zvířat trvalo dlouhou dobu, ale s hojností zvěře v Jižní Africe byly vyzvány tradiční metody k uchování masa velkých afrických zvířat, jako je například eland, v teplém klimatu. 

Ledničky nebyly dosud vynalezeny. Biltong, jak se dnes vyvinulo ze sušeného masa přepravovaného vozy Voortrekkers , kteří potřebovali zásoby trvanlivého jídla, když migrovali z Cape Colony na sever a severovýchod (mimo britskou vládu) do vnitrozemí jižní Afriky . Maso bylo konzervováno a sušeno cca čtrnáct dní během chladnější zimy, přičemž nízké teploty napomáhaly dalšímu inhibování růstu bakterií a hub. Po vhodném sušení byl biltong připraven k zabalení do látkových sáčků, které umožňují cirkulaci vzduchu, aby se zabránilo plísním.

 Nejběžnějšími složkami biltongu jsou:
  • Maso
  • Černý pepř
  • Koriandr
  • Sůl
  • Ocet

Mezi moderní přísady, které se někdy přidávají, patří: balsamikový ocet nebo sladový ocet , cukr , suché mleté chilli papričky , muškátový oříšek , paprika , citronová šťáva , česnek , bikarbonát sodný , Worcestershire omáčka , cibule a slaný koberec .

Maso

Před zavedením chlazení se proces konzervování používal k uchování všech druhů masa v Jižní Africe. Avšak biltong se dnes nejčastěji vyrábí z hovězího masa , především kvůli jeho široké dostupnosti a nižším nákladům v porovnání se zvěřinou. Pro nejjemnější řezy se používají filé , svíčková nebo steaky vyříznuté z kyčle, jako je horní strana nebo silverside. Lze použít i jiné řezy, ale nejsou tak kvalitní.