1. Důležitý je výběr kvalitního masa - je dobré použít falešnou svíčkovou nebo hovězí váleček

2. Maso nakrájíme "po vlákně" na pruhy cca 3 cm silné a osolíme jej

3. Další kořenění masa je jen na Vás - nutný je však koriandr jakožto klasická přísada BILTONGU - můžete použít petř, česnek, chilli

4. Další velmi důležitý krok je maso naložit do jablečného octa a marinovat v chladném prostředí cca 24 hodin

5. Po marinování je potřeba maso osušit a následně nakořenit ještě jednou a to dle chuti "velmi málo" drceným kořením - spíše hrubozrně


6. Navázat na šňůrky nebo háčky a ssssssssssssušit

Samozřejmě v našem BILTONG BOXu  

7. nakrájet na velmi tenké plátky a sníst - Dobrou chuť

Biltong boxy vyrábějí domácí kutilové různými způsoby

             

My však klademe důraz na přírodní suroviny a proto naše BILTONG BOXy vyrábíme pouze ze dřeva  popř. se skleněnými dvířky.

Funkce BILTONG-BOXu

Vycházíme z Mollierova diagramu ten je stavovým diagramem ukazujícím vzájemnou závislost vlhkosti vzduchu a teploty při izobarických dějích. 

Mollierův diagram má v praxi význam například při návrhu vzduchotechnických jednotek, u kterých je požadována funkce odvlhčování vzduchu.

My se snažíme přivádět vzduch a ohřívat jej na docela nízkou teplotu - cca 35-38 stupňů - tyto teploty vychází z historických receptur a jsou podobné teplotám v JAR - následně pak vzduch odvádíme odtahovým ventilátorem.

Nechceme Vás příliš zatěžovat teorií, ale jen náhled diagramu pro fajnšmekry

    

 Takže naše BILTONG BOXy akceptují tuto teorii a jsou - dle našeho názoru i estetickým doplňkem

Je možné sušit maso DOMA?

Je to možné a s námi i snadné - za použití našich BILTONG-BOXů. 

Jaké maso se hodí na sušení?

Nejlépe je sušit hovězí zadní - falešná svíčková nebo hovězí váleček. Setkáme se však třeba i se sušenou zvěřinou.

Je rozdíl mezi BILTONGem a jinými sušenými masy?

Rozdíl je poměrně značný - BILTONG je sušené maso ve visu a následně je krájeno na drobné jemné kousky. 

Jerky - je maso nakrájené na plátky a sušené převážně v teplovzdušné sušičce nebo troubě.

Proč sušit BILTONG ?

Tak předně se jedná o druh sušení masa ve visu což je rozhodně lepší nejen pro zachování veškerých výživných hodnot masa, ale taky výsledné chuti. Maso se krájí až po jeho dokonalém vysušení.

Proč sušit BILTONG v našem BILTONG BOXu ? 

Naše BILTONG BOXy jsou vyrobeny právě pro sušení BILTONGu v domácích podmínkách. Záleží jen na Vás kolik masa si usušíte a jak si ho případně nakořeníte. Je to výzva pro Vaše pokusy......  

Konzervace masa jako technika přežití sahá až do starověku.

Domorodé obyvatelé jižní Afriky , jako je Khoikhoi, konzervovali maso nakrájením na proužky, uzdravením solí a pověšením.

Evropští námořníci konzervovali maso na své dlouhé cesty zpracováním masa ve slané vodě. Evropští osadníci (nizozemští, němečtí, francouzští), kteří přišli do jižní Afriky na počátku 17. století, použili ocet v procesu nakládání  a také dusičnan draselný.

Dusičnan draselný - ledovcová sůl zabíjí Clostridium botulinum , smrtící bakterii, která způsobuje botulismus.  Koření představená holandským biltongem zahrnují pepř , koriandr a hřebíček. V lednu 2017 zveřejnila výzkumná skupina na Interiér University of Beira v Portugalsku studii o antimikrobiálních vlastnostech koriandrového oleje (koriandr je jedním z hlavních koření v nejzákladnějších recepturách biltongu) proti 12 bakteriálním kmenům a zjistila, že 10 z 12 kmenů bakterií bylo usmrceno při relativně mírné koncentraci oleje z koriandru (1,6%). U dvou kmenů, které nebyly účinně usmrceny, Bacillus cereus a Enterococcus faecalis , koriandrový olej významně snížil jejich růst.

Potřeba konzervování potravin v Jižní Africe byla naléhavá.

Vytváření stád hospodářských zvířat trvalo dlouhou dobu, ale s hojností zvěře v Jižní Africe byly vyzvány tradiční metody k uchování masa velkých afrických zvířat, jako je například eland, v teplém klimatu. 

Ledničky nebyly dosud vynalezeny. Biltong, jak se dnes vyvinulo ze sušeného masa přepravovaného vozy Voortrekkers , kteří potřebovali zásoby trvanlivého jídla, když migrovali z Cape Colony na sever a severovýchod (mimo britskou vládu) do vnitrozemí jižní Afriky . Maso bylo konzervováno a sušeno cca čtrnáct dní během chladnější zimy, přičemž nízké teploty napomáhaly dalšímu inhibování růstu bakterií a hub. Po vhodném sušení byl biltong připraven k zabalení do látkových sáčků, které umožňují cirkulaci vzduchu, aby se zabránilo plísním.

 Nejběžnějšími složkami biltongu jsou:
  • Maso
  • Černý pepř
  • Koriandr
  • Sůl
  • Ocet

Mezi moderní přísady, které se někdy přidávají, patří: balsamikový ocet nebo sladový ocet , cukr , suché mleté chilli papričky , muškátový oříšek , paprika , citronová šťáva , česnek , bikarbonát sodný , Worcestershire omáčka , cibule a slaný koberec .

Maso

Před zavedením chlazení se proces konzervování používal k uchování všech druhů masa v Jižní Africe. Avšak biltong se dnes nejčastěji vyrábí z hovězího masa , především kvůli jeho široké dostupnosti a nižším nákladům v porovnání se zvěřinou. Pro nejjemnější řezy se používají filé , svíčková nebo steaky vyříznuté z kyčle, jako je horní strana nebo silverside. Lze použít i jiné řezy, ale nejsou tak kvalitní.